Monday, August 16, 2010

PANDUAN KEPADA YANG MEMBIIMBING MUALLAF

Bagi sesiapa yang berminat untuk membimbing muallaf maka perlu memahami muallaf. pendekatan yang salah akan menyebabkan muallaf tertekan dan tidak bersemangat untuk terus belajar dan amalkan Islam. Ini yang banyak berlaku bahkan sampai yang akhirnya keluar daripada Islam. Adapun perkara yang perlu diingat dalam membimbing muallaf adalah:

1. Ingatlah muallaf umpama bayi baru dilahirkan

Umpamakan muallaf seperti bayi yang baru dilahirkan. Muallaf adalah belajar bermula daripada kosong jadi tidak boleh kita mengajar mereka perkara yang berat-berat, kita harus bermula daripada asas. Bayangkan bagaimana seorang ibu menjaga bayi yang baru dilahirkan? Mula-mula diberikan susu ibu, selepas beberapa bulan mula diberikan bubur nasi dan seterusnya. Begitu juga muallaf kita harus betul-betul mengajar daripada perkara asas tanpa paksaan. Sungguhpun perkara tersebut hanya kecil bagi muslim yang dilahirkan dalam keluarga muslim tetapi sesuatu yang besar bagi muallaf. Janganlah paksa muallaf untuk mengamalkan Islam serta merta, ajarkan yang mudah dan ambil masa yang lama untuk menyesuaikan diri.

2. Mereka seperti Tarzan diberikan peperiksaan SPM? 

Bayangkan Tarzan keluar daripada hutan, apakah tahap pendidikan yang sesuai kita berikan? Adakah terus masuk SPM atau Tadika? Dari segi umur tarzan layak untuk mengambil SPM tetapi segi pengetahuannya layak di tadika terlebih dahulu. Maka begitu jadikan juga muallaf lebih sesuai untuknua sungguhpun sudah dewasa tetapi harus ingat mereka baru mengenal Islam jadi mulakan daripada perkara asas dan beri penghargaan kepadanya supaya memberi semangat untuk terus belajar islam dan mengamalkannya.

3. Umpamakan Muhajirin dengan Anshar

Umpamakan muallaf sebagai Muhajirin dan muslim sejak lahir sebagai Anshar. Bagaimana Rasulullah menyatukan Muhajirin dan Anshar di Madinah untuk mengeratkan hubungan persaudaraan antara mereka sehingga Anshar sanggup memberikan apa sahaja kepada Muhajirin yang memerlukannya termasuk mempelawa Muhajirin untuk mengambil isterinya sekiranya berminat. Jadi kita satukan muallaf dengan muslim sejak lahir sehingga muallaf merasa bahawa muslim lain adalah saudaranya dan tempatnya berkongsi masalah. Ciptakan hubungan harmoni diantara mereka sehingga tidak ada jurang dan sempadan di antara mereka.

4. Fokuskan kepada Tauhid atau Akidah

Rasulullah menyampaikan dakwah selama 23 tahun, Rasulullah menyampaikan dakwah di Mekah selama 13 tahun berkaitan tauhid semata-mata. Selama 13 tahun tersebut ayat-ayat yang turun hanya berkaitan akidah dan Tauhid semata-mata kemudian baru turunnya ayat berkenaan fikah.

Sampaikan Aisyah pernah berkata: Sekiranya awal-awal ayat yang diturunkan berkanaan hukum hakam maka tidak ada orang yang berminat kepada Islam.

5. Ajarkan secara perlahan-lahan

Al-Qur'an diturunkan secara berangsur-angsur, Ini menunjukkan dalam membimbing muallafpun kita harus mencontohi pendekatan Al-Qur'an diturunkan iaitu perlahan-lahan. Jangan terlampau semangat dan berharap lebih sehingga akan memaksa muallaf mengamalkan terlampau ke hadapan sehingga akan membuat mereka tertekan dan tidak bersemangat untuk belajar Islam. Harapan yang terlampau akan membuat pengajar lupa bahawa muallaf baru mengenal Islam, ini akan menyebabkan muallaf hilang kepercayaan kepada pengajar.

6. Utamakan perkara wajib berbanding sunat

Materi yang diajarkan pula harus difokuskan kepada perkara-perkara waijib terlebih dahulu jangan tekankan kepada perkara sunat pada peringkat awal sehingga akidah dan tauhid sudah mantap. Perkara sunat akan memberatkan muallaf, ada kes yang mengajar muallaf supaya shalat tahajud (shalat malam) dan puasa sunat, sedangkan perkara wajib belum diamalkan secara penuh takkan mahu tekankan amalan sunat.

7. Permudahkan

Dalam mengajar muallaf maka permudahkan dalam semua perkara jangan susahkan mereka sehingga mereka merasa begitu susah untuk mengamalkannya. Ini sesuai dengan Hadith Nabi:

Mudah-mudahkan jangan susahkan, beri berita gembira jangan takut-takutkan (Sahih Bukhari)

Daripada hadith di atas menunjukkan bahawa Rasulullah menggalakkan kita untuk memudahkannya dalam amalan Islam jangan susahkan, sedangkan islam itu sendiri adalah agama yang mudah. 

8. Jadikan sebagai adik angkat.

Jadikan muallaf sebagai keluarga angkat sehingga mereka selesa bersama pengajar. Ini akan membina kepercayaan muallaf kepada pengajar sehingga muallaf merasa ada tempat untuk berlindung dan berkongsi masalah. Ingat jangan sekali pun membuat perkara yang dapat menghilangkan kepercayaan muallaf.

40 comments:

  1. salam...bagaimana kita mahu membimbing seseorang yang ada minat untuk memeluk Islam?apa yang perlu kita ajarkan kepadanya terlebih dahulu?terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menerangkan tentang keindahan dan kemudahan Islam, kemudian mengenalkan mereka kepada Allah sebagai pencipta alam semesta. Kalau perlukan maklumat lanjut hubungi saya di talian 019-6915279

      Delete
    2. Saye nak buat pertanyaan .. saye ade teman lelaki teman lelaki sye orng nepal sekarg die suda masuk islam .. macamne saye nak bimbing die sebb sye blm halal untuk die ...

      Delete
    3. cuba ajak dia ke kelas di bawah Hidayah Centre atau Perkim.
      selain itu, kamu disarankan untuk bina kekuatan diri dan dalaman untuk menempuh kehidupan rumah tangga akan datang :-)

      Delete
  2. bagaimana membimbing suami mualaf yang masih takut mengakui keislamannya pada keluarganya terutama ayahnya dan saudara-saudaranya??? Apakah yg harus dilakukan oleh istrinya???
    Syukron.

    ReplyDelete
  3. Bagaimana pulak hendak membimbing suami mualaf yg langsung tidak minat untuk mempelajari islam?(memeluk islam hanya kerana ingin berkahwin)
    Buntu···:'(

    ReplyDelete
  4. suami saya seorang mualaf sudah 5 th, kami menikah sudah 4 th, tp dia pernah sesekali meninggalkan shalat, bahkan dia sering pergi kerumah ortunya yang non muslim, saya takut dia di beri hasutan untuk kembali,suami saya juga tidak pernah maw kalo di ajak mengaji,bagaimna menyikapinya

    ReplyDelete
  5. Saya ingin meminta pandangan dari anda... saya telah lama myimpan niat utk memeluk Islam diatas hidayah yg telah saya terima... Islam bnyk mengajar saya erti khidupan sebenar dimata Allah namun sekarang saya dalam delima dimana keluarga saya menentang keputusan saya atas sebab agama Kristian adalah agama yg saya anuti sejak kecil lagi tambahan pula ayah saya seorang pendeta gereja... apakah yg harus saya lakukan apakh pilihan saya dlm memeluk Islam tanpa izin org tua membuatkn saya mebderhakai mereka? mohon bantuan nasihat buat says.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tindakan untuk memeluk Islam walaupun tanpa kebenaran ibu bapa, bukan tindakan yang salah.
      untuk lebih lengkap guide kamu tentang ini, kamu boleh hubungi Hidayah Centre. boleh cuba google tentang Hidayah Centre atau Perkim.
      insya Allah boleh membantu kamu :-)

      Delete
    2. boleh tuh.. jangan di yunda lagi sebab sudah mau romadon (puasa)

      Delete
  6. Salam sy baru memeluk agama islam dan tak tau ape2 pasal islam.niat baik nk belajar tapi tak tahu nk mula dari mane..

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. wassalam.
      boleh hubungi Hidayah Centre atau Perkim :-)

      Delete
  7. assalam..sy nk minta pandangan..bagaimana nk membimbing seorang mualaf ke jln islam yg sebenarnya?Jika teguran sy suruh bljr agama boleh membuatkan bergaduh..masa yang ada hny di habiskn bermain game dan sebaliknya..sepatutnya masa yg ada perlulah belajar agama..sy buntu kerana xtaw mcm mn lg nk tegur.

    ReplyDelete
  8. Hint

    Kita seharusnya ikut turutan:

    1. Know Allah
    2. Love Allah
    3. Obey Allah

    ReplyDelete
  9. Saya ingin memohon nasihat dan pertolongan.
    Saya jatuh hati pada seorg lelaki Melayu dan ada niat ingin bersama dgn die. Tetapi pernah ibunya bg thu jgn masuk Islam semata2 kerana mahu bersama2. Saya fhm nasihat makcik tetapi ada juga saya rasa ajaran (yg saya tahu) Islam betul2 baik dan indah. Saya rasa ada juga niat saya mahu lebih lagi mengenali Islam dengan ajaran yg betul. Tetapi saya x thu mcm mane dan dari mana saya bermula?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika di malaysia, boleh cuba hidayah centre, malaysian reverted muslim, ipsi pulau penang, macma, perkim, darul fitrah, skuad mubaligh malaysia & ramai lagi.

      Saya tinggal di utara singapura & pergi ke johor baru sekali sekala.

      Delete
  10. apa hukumya jika kita membawa seseorg itu memeluk agama islam tetapi kita tidak mmbimbing nya sehingga mualaf itu mnjadi semakin teruk akhlaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hukum da`wah & memberi nasihat adalah wajib. Sila rujuk kepada ulama mu`tabar untuk penjelasan lanjut. Doa kepada Allah untuk hidayah untuk dia & kami.

      Delete
  11. Hukum da`wah & memberi nasihat adalah wajib. Sila rujuk kepada ulama mu`tabar untuk penjelasan lanjut. Doa kepada Allah untuk hidayah untuk dia & kami.

    ReplyDelete
  12. Salam sejahtera . Sy seorg bukan islam dan berniat utk memeluk agama islam . Adakah betul Allah tidak dpt memaafkan segala dosa2 sy sebelum nie ? Ada seorg saudara muslim berkata sy tidak boleh memeluk agama islam sebab Allah x boleh terima org kafir seperti sy :'( . Yee sy akui dahulu dan sehingga kini hidup sy tiada pegangan agama . Hati sy beberapa kali terdetik utk mendekati islam dgn lebih dekat lagi .. sy sgt2 buntu sekarang :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebaiknya segera di putuskan sebab pintu hidaya itu terbuka lebar bagi orang yg ingin menjadi hamba Allah swt,

      Delete
    2. sebaiknya segera di putuskan sebab pintu hidaya itu terbuka lebar bagi orang yg ingin menjadi hamba Allah swt,

      Delete
  13. Salam sejahtera . Sy seorg bukan islam dan berniat utk memeluk agama islam . Adakah betul Allah tidak dpt memaafkan segala dosa2 sy sebelum nie ? Ada seorg saudara muslim berkata sy tidak boleh memeluk agama islam sebab Allah x boleh terima org kafir seperti sy :'( . Yee sy akui dahulu dan sehingga kini hidup sy tiada pegangan agama . Hati sy beberapa kali terdetik utk mendekati islam dgn lebih dekat lagi .. sy sgt2 buntu sekarang :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adalah tidak betul, Allah itu maha pengampun dan pemaaf. Bagi yg masuk Islam, segala pekara negative sebelum Islam akan dipadam. Dia dikira sebagai bayi yang baru lahir, bersih dan suci dari semua pekara negative.

      Delete
  14. Jika puan masuk islam, dosa dosa lama akan hilang. Jangan risau.

    Saya cadangkan puan pergi belajar islam di cawangan hidayah centre, macma, perkim, malaysian reverted muslim & lain lain.

    Belajar dari ustaz/ustazah yang mahir.

    Semoga allah swt memberi kami hidayatnya. Amin.

    Ini nama facebook saya: Md Farid Then

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asslamulaikm... saya seorang muallaf...saya perlukan keluarga angkat... en farid boleh tlg bgtahu kat mana saya boleh dapatkan kelurga angkat dan syg saya seperti anak mereka sendiri juga???

      Delete
    2. w.salam, inshallah diberi ketabahan sebagai muallaf.

      Boleh Tanya pegawai di cawangan hidayah centre, macma, perkim, malaysian reverted muslim & lain lain. Untuk cari keluarga angkat

      Sila PM saya di facebook untuk maklumat lebih.

      Kamu tinggal di mana?

      Delete
    3. Saya sekarang di penang.. akan kerja di kuala lumpur.. en farid.. apa facebook en farid.. nnti saya akan pm disana

      Delete
    4. Fb saya md farid then. Add saya ini nombor saya whatsapp +65 9178 3196. Whatsapp saya lebih baik.

      Delete
  15. Assalamualaikum
    Saye bakal berkahwin dgan mualaf in syaa allah dgan izin nya.
    Saya ada satu soalan. Apa kah langkah yg perlu saye laku kan terlebih dahulu untuk mengajar nya. terime kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Waalaikumussalam.
      cuba ajak dia ke kelas di bawah Hidayah Centre atau Perkim.
      selain itu, kamu disarankan untuk bina kekuatan diri dan dalaman untuk menempuh kehidupan rumahtangga akan datang :-)

      Delete
  16. kepada sesiapa saudara baru yang berminat untuk belajar ,boleh lah datang ke masjid al azim ,tmn .semarak,nilai,negeri sembilan...atau whats app ust asari di talian 0136946535,elaun kehadiran akan diberikan

    ReplyDelete
  17. ISLAM ADALAH AGAMA RAHMATAN LILALAMIN (semasta alam)

    ReplyDelete
  18. ISLAM ADALAH AGAMA RAHMATAN LILALAMIN (semasta alam)

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum
    apakah predikat mualaf itu seumur hidup atau ada rentan waktu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam, status mualaf jika ikut kitab bukan seumur hidup. Sebab mereka boleh progress kepada mukalaf. The term mualaf more of identity sebab yang ada mualaf sudah jadi ulama pun.

      Delete